WorkAway: Tak trochu jiný druh dobrovolnictví

Pod pojmem "dobrovolnictví" si většina lidí představí africkou vesničku bez proudu, strádající černošské děti, nebo stavění táborů pro uprchlíky. Dobrovolničit ale nemusíte nutně jen v Africe a už vůbec to nemusí znamenat, že si nějakou dobu pobudete bez internetového připojení, nebo tekoucí vody.  V dnešní době můžete na internetu narazit na spousty nabídek dobrovolnických prací po celém světě. Já se takhle vydala do Benátek v rámci programu workaway a o tom je i dnešní článek.


Co je WorkAway?
Nejdříve bych vám ráda představila workaway.info. Jedná se o webovou stránku podobnou seznamce, kde si můžete vytvořit profil a poté pomocí zadání svých požadavků hledat ideální hostitele. Jakmile najdete vyhovující inzerát, jednoduše vyberete data od kdy do kdy byste mohli vypomáhat a hostiteli pošlete zprávu, kde se představíte a pokusíte se ho zaujmout. Pak už jen čekáte, jestli vám odpoví. Pokud přijde odpověď kladná, domluvíte si detaily a můžete vyrazit.
Spousta lidí od registrace ustoupí, jelikož se musí platit registrační poplatek. Ten je momentálně 29 euro na rok pro jednotlivce a nebo 38 euro na rok pro pár. Výhodou je, že i bez registrace můžete inzeráty prohlížet a zjistit tak, jestli se vám některé nabídky líbí. Poplatek je jednorázový, takže zaplatíte a po dobu jednoho roku můžete odjet kolikrát chcete.

Proč bych dělal práci zadarmo, když můžu dostat zaplaceno?
Asi nejčastější otázka, která padne, když se člověk zmíní o tomhle způsobu dobrovolnictví. Je smutné, že většina lidí v tom vidí doslova "otroctví", místo toho, aby si všímali, jaká je to příležitost. Důvodů, proč tenhle způsob práce doporučuji, je hned několik.

1.) Ne vždy je to zadarmo
Ano, je to sice dobrovolnictví, ale někteří hostitelé nabízí i "kapesné", které sice není bůhvíjak velké a nedá se absolutně srovnat s klasickým platem, ale v kombinaci s body, které budou následovat, si není na co stěžovat.

2.) Bydlíte bez placení nájmu
Ono totiž, když člověk nedostane zaplaceno, má pocit, že dělá zadarmo. Ale u všech těchto dobrovolnických činností máte hrazeno ubytování, což je jeden z největších výdajů při cestování. Pokud byste totiž jeli na stejnou dobu na určité místo jako turista, ubytování by vás pravděpodobně stálo velké množství peněz. Nemluvě o tom, že mnohdy se vám podaří sehnat nabídku "práce" klidně i v centru velkých měst, takže by ubytování bylo o to dražší. 
Pokud byste jeli na toto místo pracovat, museli byste si ubytování shánět, takže starost navíc, plus samozřejmě také výdaje navíc (museli byste pravděpodobně platit předem zálohu a tak byste minimálně do první výplaty byli v minusu). Takže díky dobrovolnictví si ušetříte starosti s hledáním ubytování a taky nemusíte nic platit.

3.) Najíte se bez placení
Další z nejvýraznějších výdajů při cestování - strava. Většina hostitelů nabízí minimálně jedno jídlo denně, mnoho z nich klidně i tři. Často se v takových nabídkách uvádí, že na místě je více dobrovolníků a vaří si společně hlavní jídla. Takže o další starost a výdaj méně.

4.) Lehká výpomoc na dovolené
Takže když to vezmeme kolem a kolem, máme tady levnou "dovolenou", kde jediným výdajem je doprava na místo. Říkáte si, že to není moc dovolená, když musíte sedět v práci? To je sice pravda, ale u dobrovolnictví nejde o 8 hodin denně jako v normální práci. Pracovní doba se tady pohybuje okolo 3-5 hodin denně a často jde jen o lehkou výpomoc. Obvykle bývají ještě 2-4 dny v týdnu volné, což znamená, že i na cestování a poznávání okolí vám zbývá dostatek času.

5.) Dobrovolnictví vám poskytne čas najít si práci a ubytování
Pokud se do konkrétního místa nechcete vydat jen na pár týdnů, ale chtěli byste si tam najít placenou práci na delší dobu, je dobrovolničení ideální příležitost. Máte kde bydlet, takže se nemusíte starat o bydlení, a zároveň máte i dostatek času projít různé firmy, byty a domy a roznést své životopisy, nebo hledat stálý nájem. Nejeden člověk tohohle využívá. Navíc máte takhle alespoň čas zjistit, jestli se vám dané místo opravdu líbí a chtěli byste tam zůstat delší dobu.

6.) Zjistíte, jak místní doopravdy žijí
Jak jinak poznáte místní život lépe, než když se budete pohybovat mezi domorodci? Dobrovolnictví vás dovede mezi lidi, kteří v daném místě bydlí někdy i celý život, takže vám můžou ukázat místa, která nejsou tak známá a jen tak někdo je nevidí. Navíc takhle můžete poznat, jak doopravdy místní žijí, jaké mají zvyky a tradice. Prostě se na chvíli proměnit třeba v Egypťana, Itala, nebo Vietnamce.

7.) Poznáte lidi z celého světa
Často hostitelé přijímají ve stejnou dobu více, než jednoho dobrovolníka. Takže se za svůj pobyt můžete potkat s lidmi z různých světových koutů a dozvědět se velmi zajímavé příběhy. A pokud si najdete práci někde, kde budete lidi i "obsluhovat" (hostel, hotel,..), nebudete se stačit divit, na jaké osoby narazíte.

8.) Naučíte se nové věci a nasbíráte zkušenosti
Když jsem si vybírala hostitele já, bála jsem se, že nebudu práci zvládat. Samozřejmě to bylo naprosto zbytečné. Myslím, že všichni hostitelé počítají s tím, že dobrovolníci danou práci ještě nikdy nedělali, takže se nikdy nejedná o nic, co by se člověk za pár hodin/dní nenaučil. Taky musím říct, že lidé, kteří dobrovolníky shání, jsou většinou milí a hrozně vstřícní, takže se vším rádi pomůžou. Můžete se tak naučit hromadu zajímavých činností, od vedení hostelu, přes vyučování angličtiny, renovování historických objektů nebo třeba starých lodí, až po sázení stromů nebo starost o vinohrad.

9.) Můžete vycestovat téměř kamkoliv
V tuhle chvíli můžete na workaway.info najít přes 25 tisíc nabídek z celého světa, takže je velká pravděpodobnost, že byste se mohli vydat v podstatě kamkoliv. Pokud se tedy chcete někam na nějakou dobu podívat a místo poznat více do hloubky, rozhodně doporučuji WorkAway vyzkoušet.

Vyzkoušeli jste někdy WorkAway nebo podobný program? Jaký je váš názor na tenhle druh práce a cestování? Pokud by vás zajímalo něco dalšího, dejte mi vědět do komentářů :)

Komentáře

  1. Nikdy jsem o tom neslyšela, ale přijde mi to hodně zajímavé. Jen nevím jestli na to nejsem už "stará" :-) a jestli by to šlo skloubit s plným úvazkem. Každopádně díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To těžko říct, ale hodně hostitelů shání lidi třeba jen na týden, protože chtějí poznat co nejvíce lidí a poskytnout jim možnost. Myslím, že za zkoušku by to stálo :)

      Vymazat
    2. já jsem workaway už zkusila a byla jsem u 3 hostitelů. Je to skvělý projekt a není vůbec omezený věkem. můžeš narazit na profily lidí i po padesátce, mají spoustu zkušeností, tak si myslím, že nemají problém sehnat hostitele. :)

      Vymazat
  2. To je hodně zajímavé :) Vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja prave taky ne :D zjistila jsem to par tydnu pred tim, nez jsem vyjela :D

      Vymazat
  3. Vážně povedený článek. Málokdy si tak skvěle počtu :) <3

    OdpovědětVymazat
  4. tá posledná fotka je fakt super :) , uplne sa mi paci ze miluješ cestovanie a chodis kade tade, ;) mz teraz cez velkonocne ideme do svedska tak sa tesíme :D heh

    https://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diiiky :) Svedsko musi byt urcite taky super! Uzijte si to tam! :)

      Vymazat
  5. Já takhle jezdila během VŠ studií dobrovolničit do Anglie (Workaway v té době neexistoval) a nemohu si to vynachválit - zdokonalení v AJ, poznání krásných míst a zajímavých přátelských lidí, poznání země jinak než jako turista... Pro studenty je toto myslím ideální možnost jak se někam levně podívat a hlavně něco neobvyklého zažít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje řeč! Hlavně k tomu člověk nepotřebuje žádné finance do začátků, v podstatě moc neriskuje a výsledkem jsou většinou pozitivní zkušenosti! :)

      Vymazat
  6. Já osobně byla právě jako dobrovolník v Africe a jako Aupair... ale work away zní skvěle! Ideální pro mladé lidi bez závazků. My už se s přítelem ale chceme někde usadit, tak je třeba mít "normální" práci

    Plánuješ ještě někam vyjet?

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Afrika nebo Asie jsou tak trochu moje sny co se dobrovolnictví týče.. Ale to se v nejbližší době asi nechystá..
      Po Benátkách jedu pracovat do Irska a podle toho, kdy se tam na to vykašlu, tak ještě vyjedu na WorkAway několikrát.. viděla bych to na celé léto, nějaké last minute nabídky :)

      Vymazat
  7. O WorkAway jsem slyšela už několikrát a hrozně mě to láká, přijde mi to jako skvělý způsob cestování a poznávání, jednoho dne bych to určitě chtěla vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji :) a úplně nejlepší mi přijdou last minute nabídky, protože tam člověk nemá čas uvažovat, proč to radši zrušit :D

      Vymazat
  8. Mate nekdo zkusenosti s workaway do jine zeme nez EU? Je potreba pracovni povoleni nebo je to brano jako "turista", a stsci turisticke vizum?Konkretneji Ksnada?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně zkušenost nemám, ale žádala jsem o práci do Ruska, kde mi hostitel řekl, že potřebuju turistické víza.. Ono WorkAway není zaměstnání, nikdo vás nikde nebude vést jako zaměstnance, takže by turistická víza měla stačit.. prakticky totiž turistou budete.. jen budete "vypomáhat" u vašich "známých".. ale jak říkám, zkušenost nemám :) snad se najde někdo jiný :)

      Vymazat
  9. Zrovna před týdnem jsem WorkAway otevřela a už o něčem na léto přemýšlím, takže mi akorát tvůj článek přišel nejvíce vhod a děkuji za něj! :) Jinak tvůj blog dnes vidím poprvé, ale rozhodně ne naposledy! Velmi inspiraivní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně bych ale plánovala, co nejdřív, jelikož nejlepší nabídky mají většinou "obsazeno" klidně i na rok dopředu :) a nebo pak počkat na last minute nabídky, ale to netuším, jak bude vypadat v létě.. každopádně ale mám v plánu to takto využít :) uvidíme :)
      Děkuji za chválu!

      Vymazat
  10. Já si myslím, že to je super. :) Navíc je spousta způsobů. jak člověk může vydělat i jinak a přitom dělat tohle. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak :) je na tom super, ze tady delas jen par hodin, takze mas pripadne cas si k tomu najit jeste brigadu :) nebo treba studovat v zahranici. Takhle me prijela vystridat slecna do Benatek, workawayovala v hostelu a zaroven v Benatkach delala univerzitu :)

      Vymazat
  11. No tak to je super, taky o tm slyším poprvé. LIKE tvému blogu a těším se na další skvělé články!
    Měj se krásně!
    ByGabra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja se o tom prave taky dozvedela uplne tesne pred tim, nez jsem jela :) rozhodne to stoji za zkousku :) diky!

      Vymazat
  12. Ach, minuly tyden mi padla do oka jedna placena dobrovolnicka prace, ja se zrovna vratila ze dvou pobytu v zhranici po sobe, ale porad me to tahne ven a jsem ted v obdobi, kdy opravdu bojuju s tim, zda chci jeste ven nebo vydelavat (prozatim v CR). No, nicmene od te doby porad narazim na nejaka "znameni" dobrovolniku v zahranici a tvuj clanek je jednim z nich :) Takze asi se prihlasim a uvidim...:) Co osud prinese. Adela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou podle mě nejlepší rozhodnutí :) Prostě to zkusit, když už ti to vesmír tak předhazuje :) hodně štěstí!

      Vymazat

Okomentovat

Za každý komentář budu opravdu vděčná. Díky! :)