Drandíme si severním Vietnamem

Docela dlouho jsme se rozhodovali, kterou ze zemí jihovýchodní Asie si vybereme pro naši třítýdenní dovču. Chtěli jsme dobrodružství, historii, motorky, moře, jídlo.. Všechna tato kritéria splňoval Vietnam a proto jsme se vydali právě tam.

Méně je někdy více
Jelikož nám přijde lepší vidět méně, ale důkladněji (a taky jsme se chtěli vyhnout dlouhým přejezdům kvůli oslavám nového roku), rozhodli jsme se věnovat celé tři týdny pouze severnímu Vietnamu. Přiletěli jsme do Hanoje a naplánovali si tři oblasti, do kterých jsme se postupně chtěli vydat. Během každého přejezdu jsme strávili alespoň jednu noc zpátky v Hanoji a předem upozorňuji, že jsme vůbec nespěchali, takže by se toho za 20 dní dalo stihnout mnohem víc.

Ninh Binh
Jako první zastávku jsme vybrali oblast Ninh Binh. Z Hanoje jsme do města dojeli autobusem za 150K a ubytovali se. První den jsme si jen prošli město, zatoulali se do starého, zašlého parku a vylezli na vyhlídku.
Hned na začátek ještě dodám, že jedna z "must do" aktivit v téhle oblasti je plavba na lodičkách (Tam Coc, nebo Trang An), kterou jsme tak nějak nestihli. Jsem si ale stoprocentně jistá, že to musí být skvělý zážitek.


Na kole v Ninh Binhu
Dále jsme se rozhodli pro jeden den na kolech. Výhoda téhle oblasti je v její rovinatosti. Kopců je sice hromada, ale cesty vedou jen mezi nimi, takže je to jakž takž příjemná projížďka. Půjčili jsme kola a vyrazili z Ninh Binhu směrem přes Tam Coc do ptačího parku Thung Nham (vstup do celého velkého parku je 100K/osoba/den). Po cestě jsme se stavili kouknout na Bich Dong pagodu (vstup zdarma, parkování 20K/kolo). Cestou zpátky jsme se pak ještě zastavili na Mua Cave viewpointu, což je asi nejtypičtější místo pro Ninh Binh. Hodně turistické, ale stojí za to. Dejte si pozor při příjezdu k placeným parkovištím, na která vás budou nahánět chlápci s píšťalkami. Prostě projeďte dál a dojeďte až úplně na to poslední při Ticket officu, je zdarma. Vstupné na schody je 100K na osobu.


Skútry v Ninh Binhu
Ninh Binh je taky fajn místo na první řízení motorek/skútrů. Proto jsme jeden den využili jako přípravu na Ha Giang loop a půjčili skútry (100-150K/skútr/den) a vyrazili drandit po okolí. Navštívili jsme starověké hlavní město Hoa Lu (vstup 20K/osoba), ale to mě popravdě až tak moc nezaujalo. Dále jsme se projeli v parku Van Long. Na internetu jsme přečetli velkou chválu, ale upřímně nevím, jestli jsme špatně hledali, nebo to bylo tím přechválením, ale nic konkrétního jsme tam nenavštívili. Krásné to tam je, ale prakticky jsme neslezli ze skútrů.


Ha Giang loop
Tohle je bezkonkurenčně nejlepší část celého vietnamského výletu. Ha Giang loop je 3-5 denní výlet, který začíná i končí ve městě Ha Giang a absolvuje se na skútrech. Do města jsme se z Hanoje dostali nočním spacím busem (200-300K/osoba), ubytovali se (můžu doporučit Jasmine hostel, vysvětlili, jak se skútry ovládají a půjčili nám je k vyzkoušení den před odjezdem zdarma (potom cena 200K/skútr + volitelné pojištění 100K/skútr), všichni mluví krásně anglicky, milý přístup, snídaně v ceně,..), druhý den jsme si nechali vysvětlit cestu, zapsali si poznámky do papírové mapky, kterou jsme dostali a vyrazili na cestu. Vzhledem k tomu, kolik jsme měli času, naplánovali jsme si loop na 5 dní a rozhodně nelitujeme.
Celý Ha Giang loop podrobněji rozeberu v dalším článku, protože za těchto pět dní jsme viděli tolik dech beroucích míst, že si to vlastní článek zaslouží.


Cat Ba Island
Další typické místo, které stojí za navštívení v severním Vietnamu je Ha Long Bay. Ten je bohužel už ale tolik turisticky profláknutý, že jsem vážně ráda za možnost vidět ho z lehce klidnějšího ostrova Cat Ba. Ani tak ale nečekejte nějaké tiché, nepřelidněné místo. Hlavní město ostrova je jedno velké turistické centrum a ani výlety na lodích do zátok nejsou nic "soukromého". Ale abych tady nesypala jen stížnosti, celodenní plavba spojená s kajakováním, koupáním se a hikingem na Monkey Islandu je tak vyhledávaná proto, že vážně stojí za to. Nabízí je každý hotel/hostel a většina společností má velmi podobný program. Plavba s obědem vyjde na cca 30 dolarů pro dva.


Ngu Lam Peak
Dále jsme si na Cat Ba opět půjčili skútr (100K/skútr/den) a vydali se prakticky jedinou cestou napříč ostrovem. Přibližně v půlce jsme udělali zastávku kvůli vyhlášenému 40 minutovému treku na Ngu Lam Peak. Vstupné je 80K/osoba, cesta nahoru vede džunglí a je krásně značená ukazateli. Když dorazíte k vyhlídce, můžete pokračovat ještě asi 10 minut až dojdete na úplný vrchol. Tam jsme byli maximálně 20 sekund, protože nás odtamtud hned vyhnala hejna mravenců.


Green ladder
Nejhezčí a hlavně ničím nerušený výhled na Ha Long Bay se nám bezpochybně naskytl z kopce, na který se dostanete po dlooooouhém zeleném žebříku. Nejde o turistické místo, je to jen údržbový žebřík pro vysílač stojící na vrcholu daného kopce. Tohle místo najdete na úplném severu ostrova, na konci hlavní cesty po levé straně. Zaparkujte dole, nejspíš přiběhne starší paní a bude chtít 20K za osobu. Pak jen odemkněte dvířka k žebříku, chvíli šplhejte a užijte si nerušený výhled.


Chystáte se do Vietnamu, nebo jste tam už byli? Která oblast je vaše oblíbená?

Komentáře