Cambridge? Jedno z nejkrásnějších měst UK


Definitivně. Jak už je v nadpise, tenhle článek bude patřit jednomu z nejkrásnějších měst UK, která jsem zatím navštívila. Městu plnému nádherné architektury a neuvěřitelné atmosféry.
....................................................................................................................



Jelikož bydlíme asi 16km odtud, Cambridge jsem navštívila už několikrát a pokaždé mě toto nevelké město uchvátilo.
Poprvé to bylo, když jsem se z Londýna stěhovala do Cambourne. Na Viktorce jsem nasedla na bus NationalExpress a do Cambridge - City Center jsem dorazila asi o dvě hodiny později. Autobusy jezdí z Londýna celkem často a nejsou až tak drahé, jednosměrná jízdenka se dá koupit od £5 (pokud nenecháte její koupi až na poslední chvíli, pak platíte třeba trojnásobek, jako já). Autobus mě teda vysadil v City centre, což je v podstatě takové skoro centrum, ať už se vydáte na jakoukoliv stranu, vždycky dojdete k něčemu zajímavému. Ale já tehdy neměla čas, bylo asi 22:30, měla jsem s sebou dva kufry a potřebovala jsem se dostat do Cambourne. Kousek od zastávky City center se nachází Bus station, odkud jezdí místní double-deckery do okolních měst.


Další můj výlet už byl plánovaný na první day off v práci. V Cambourne jsem někdy kolem jedenácté hodiny dopoledne nasedla na autobus č.4 a asi za půl hodinky dojela do Cambridge. Autobusem jsem jela jen jednou, protože nějakých £6,5 za zpáteční lístek je prostě moc.
Každopádně tehdy jsem si už tohle nádherné město prošla více. Nebylo sice celou dobu úplně krásné počasí, ale i přesto to byl příjemný den.




Cambridge je tvořeno nádhernými uličkami, lemovanými malými obchůdky a krámky. Tyhle uličky vás dovedou k náměstí se známou Cambridgskou tržnicí, kde můžete nakoupit suvenýry, čínské jídlo, ovoce a zeleninu, ale také sýry, zákusky, knihy nebo oblečení. Občas kolem stojí pouliční umělci hrající na kytaru a zpívající známé i neznámé písničky a všude je celkově moc příjemná atmosféra. Okolo tržnice můžete najít hromadu obchodů jako je Marks&Spencer, H&M a podobné a asi o 800m dále je celé nákupní centrum.

Jestliže někdo řekne Cambridge, většina lidí si představí světoznámé (??) univerzitní budovy a taky proslulé Cambridgské College. Ano, přesně to je Cambridge. Bohužel, vstup do většiny kolejí a jejich zahrad je placený. Vstupné se pohybuje asi mezi £3-5 za osobu. Každopádně do areálů kolejí vede mnohem více bran, které jsou otevřené, avšak je na nich cedule Zákaz vstupu. Ale pokud budete mít štěstí jako já, nikdo na to nepřijde a vy se dostanete i do "zakázaných" míst.
Nejkrásnější areál je, podle mě, ten u St. John's College, který můžete vidět na následujících fotkách.

V placeném areálu téhle College můžete najít taky známý Bridge of sighs, pod kterým můžete proplout na lodičce jako v Benátkách.
Vypadá to krásně, pokud zrovna neprší, cena je £15 (pokud přijdete ze strany, kterou uvidíte na fotkách níže. Pokud si chcete loďku pronajmout jakoby na druhém konci "trasy", pak zaplatíte přibližně dvojnásobek) za osobu a můžete si buďto půjčit loďku s průvodcem, který vás proveze a o kolejích a univerzitách něco povypráví, nebo si ji můžete zkusit "šoférovat" sami.
Bridge of Sighs se St. John's College a lodičkama
                               

Do Cambridge jezdíme každou chvíli. A jakže? Jelikož chceme co nejvíce ušteřit, ať už peníze, či čas, cestovat pohodlně, procvičit si naši angličtinu (protože, co si budem povídat, se samými českými kolegy to moc nejde) a taky poznat nové lidi, tak cestujem stopem. Stopování je určitě nebezpečné, ale ne tolik, aby bylo třeba se mu vyhnout (doporučuji kouknout na blog, YouTube, Facebook nebo Instagram mé oblíbené Restless Child CZ). Každopádně bych v budoucnu (až budem mít více zkušeností) o stopování určitě chtěla napsat ještě nějaký článek.

Tak teď už nebudu nic víc psát, konečně Aneto, jen přidám pár fotek, abyste se mohli pokochat taky.













Jednoduše řečeno, pokud budete v UK, tak si hoďte Cambridge na "must see" seznam. Rozhodně stojí za to.

Komentáře

  1. Do Cambridge se určitě chystám, tak díky za tipy a za super fotky!

    Diary of M

    M.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem právě byla na jazykovém kurzu v Brightonu, takže jsem zvědavá, jak se Ti bude líbit! Já si ho zamilovala! Výlet z něj jsme právě vymýšleli buď do Cambridge nebo Oxfordu, který nakonec vyhrál, ale i ten byl velmi hezký! :)
    www.lifestylebirdie.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Oxfordu jsem taky byla a i kdyz jsou tyhle mesta podobna, Cambridge me uchvatilo vice :) doufam, ze se do Brightonu podivam!

      Vymazat
  3. Miluju Cambridge, ale Oxford mi přijde hezčí :). Každopádně pro mě platí jedno - jsem nejvíc šťastná, když jsem prostě jen v Anglii. A to mi bohatě stačí :D. Jen se tak procházet uličkami... :3 ♥♥♥
    gingerjannie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář budu opravdu vděčná. Díky! :)