Trip No.1: Prozkoumáváme Kodaň - část II.

Jak už jsem psala v minulém článku, z bytu našich hostitelů jsme vypadli ještě dřív, než jsme je stačili poznat, a vydali jsme se prozkoumat město cyklistů - Kodaň. Co všecko jsme za jeden den stihli a co určitě nesmíte vynechat, když se do Kodaně vydáte taky, se dočtete dále.

.......................................................................................................

Doprava
Ještě než se dostanu ke konkrétním místům, zmíním něco málo o dopravě. V Kodani jsme se pohybovali většinou pěšky, protože to nikam není daleko a zároveň je člověk tak nějak volný a může zalézt, kam chce. Dále jsme využívali autobusy a metro/vlak. Na autobusy i metro platí stejný lístek, který se kupuje na zóny a platí po určitou dobu (myslím, že hodinu až hodinu a půl). Z letiště nás lístek do centra vyšel na 36 DKK a bez problémů jsme se s ním dostali až k domu našich hostitelů.
Další a nejspíš nejoblíbenější druh dopravy jsou kola. Na kolech v Kodani můžete vidět až 1,3 milionů lidí denně, což je opravdu obrovské množství cyklistů. Lidé mladí i staří, babičky, které sotva chodí, hubení i silnější, maminky s dětmi ve vozíčku vepředu, muži v oblecích, ženy v šatech a podpatcích, v pruhu pro cyklisty můžete narazit na kohokoliv. A ty cyklistické kolony! Moc nás mrzelo, že jsme na kolo taky nenasedli, ale nějak nám to nevyšlo, i přesto, že to pro nás bylo prioritou.

Ale teď už pojďme na "must see" tipy.



Christiansborg Palace
Christiansborg býval královskou rezidencí, ale v současné době je sídlem dánského parlamentu, úřadu vlády a muzea. My jsme se k paláci vydali hlavně s vidinou volného vstupu na vyhlídku. Věž paláce je (asi možná) jedinou vyhlídkou v Kodani, na kterou se můžete dostat zcela zdarma. Nejdříve musíte projít kontrolou jako na letišti, potom počkat na výtah, pak přestoupit na další výtah a nakonec vystoupat pár schodů, abyste se dostali na vrchol věže a užili si nezapomenutelný výhled na celou Kodaň. Měli jsme štěstí na počasí, takže jsme toho mohli vidět opravdu hodně.





Přístav Nyhavn
Od Christiansborgu vede přímá hlavní cesta na most rovnou doprostřed známého kodaňského přístavu jménem Nyhavn. Nyhavn považuju za centrum Kodaně, kde najdete nespočetně kaváren, restaurací a cukráren. Při krásném počasí tyto podniky vytáhnou stoly a židle a poskytnou vám tak příjemné posezení v části města, která přímo hýří barvami.

Všude jsme se dočetli, že Nyhavn je samozřejmě asi nejdražší částí Kodaně, ale i když jsme se poslední den byli najíst někde úplně jinde (na doporučení řidiče, který nám zastavil při stopování, ale o tom v dalším článku), ceny vyšly víceméně skoro nastejno. Normální jídlo (těstoviny, nebo nějaká dánská specialita - většinou ryba v kombinaci s vajíčky) vyšlo asi na 90 až 150 DKK. Každopádně je tento barevný přístav díky neuvěřitelné atmosféře úžasným místem alespoň pro procházku. A když už se dostanete na prostřední most, ze kterého vidíte různobarevné domečky na všech stranách, měli byste pokud jste milovníky jídla jako my určitě vyzkoušet jednu mňamku.




Zmrzlina
Hned za mostem se totiž nachází cukrárna/zmrzlinárna, kde koupíte jednu z nejlepších a největších zmrzlin, jakou jsem kdy jedla. Buď klasicky kopečkovou, na kterou si můžete přidat ještě marshmallow krém, šlehačku, indiánka, nebo různé sypání, a nebo taky točenou s polevou. Ceny zmrzlin se pohybují od 35DKK (2 kopečky) asi do 50DKK (4 kopečky), plus za každou polevu či ozdobu navíc si účtují 5DKK. Asi to není úplně nejlevnější, ale určitě to stojí za to.


Malá mořská víla
Se zmrzlinou v ruce jsme se pak vydali směrem k soše Malé mořské víly. Vlastně na ní není nic zvláštního ani zajímavého, jen je to typický symbol Kodaně, takže si myslím, že by ho nikdo neměl při návštěvě města vynechat. Malou mořskou vílu najdete snadno. Stačí jít podél pobřeží a až uvidíte obrovskou skupinu lidí, víte, že jste tam. Okolo stojí plno turistů a každý se snaží získat co nejlepší fotku, lezou na kameny a občas z nich dokonce padají do ledového moře, aneb pro záběr cokoliv. 




Lodní MHD
Od Malé mořské víly jsme se posunuli kousek jižněji na zastávku lodní MHD. V Kodani si můžete vybrat mezi plavbou na lodičkách skoro jako v Benátkách (řekněme okolo 100DKK), a nebo využitím lodního "autobusu" (za 24DKK). My jsme samozřejmě zvolili druhou variantu, a myslím, že jsme určitě neudělali chybu. Když nastoupíte na zastávce nedaleko sochy Malé mořské víly, MHD vás doveze s několika zastávkami asi za půl hodiny ke knihovně Black Diamond. Uvidíte město, projedete se lodí jako správný Dán a ještě navíc ušetříte.




Zábavní park Tivoli

Vystoupili jsme tedy u knihovny a pěšky se vydali do části, na kterou jsme se těšili nejvíc - zábavní park Tivoli. Areál parku je tvořen různými stánky s občerstvením, hračkami a střelnicemi, mezi nimiž se tyčí obrovské stožáry s kolotoči. Park Tivoli patří k největším a nejlepším zábavním parkům v Evropě a vstupné s neomezeným počtem jízd na kolotočích stojí 340DKK. Za 120DKK si pak můžete koupit čistě jen vstupenku do areálu a jednotlivé "jízdy" je možno dokoupit zvlášť za 25-75DKK. Pro mě, jakožto milovníka adrenalinových zážitků, byl tenhle park rájem. Ať už horská dráha, na níž jedete hlavou dolů, řetízkáč vysoký asi 89484119884 metrů, ze kterého vidíte celou Kodaň, nebo poprvé vyzkoušený volný pád.
Pokud se do Kodaně vydáte mimo letní sezónu, v parku vás čeká plynulý provoz. Kolotoče většinou nejezdí moc dlouho, takže se lidé celkem rychle střídají a jelikož s volným vstupem můžete jít na každou atrakci kolikrát chcete, ani vám to nevadí. Všechno tohle jsme si náramně užili, potom, abychom se zbavili nepříjemného pocitu v žaludku, jsme si dali veeelký hamburger s hranolkami a colou (haha, healthy lifestyle) za 89DKK a spokojeně šli hledat, jak se dostaneme zpět do hostitelského domu.



Seznámení s hostiteli (že by konečně?!)
"Domů" jsme chtěli dorazit nejpozději kolem půl desáté, ale nakonec jsme to stihli až na desátou. Každopádně to vůbec nevadilo. Všichni tři kluci byli doma (bohužel jednoho z nich jsme ani jednou neviděli, protože byl zalezlý v pokoji) a moc příjemně nás přivítali. Zrovna večeřeli a hned se zeptali, jestli jsme už jedli. Po ujištění, že jsme po večeři, nám nabídli, ať s nimi jdeme sledovat fotbal. Předali jsme dárky, které jsme dovezli (lahev Captaina Morgana a zástěru s chňapkou na vaření s motivem britské vlajky) a kluci z nich byli opravdu nadšení. Dokonce se hned dohodli, že konečně můžou vyhodit jejich staré pomůcky k vaření. Vypadalo to, že mají upřímnou radost. Chvíli jsme si povídali, smáli se, fandili a když fotbal skončil, ulehli jsme do postelí. 



Tak teda nějak takhle vypadal náš první a jediný pořádný den v Kodani. Doufám, že pokud se do tohoto krásného města chystáte taky, tak vám článek poskytl alespoň malou inspiraci.
A nakonec ještě přidám pár fotek.








Na YouTube už můžete najít i moje první video.

Líbil se vám článek? Navštívili jste Kodaň nebo se tam teprve chystáte? Budu moc ráda, když zanecháte komentář.
Líbí se vám design blogu? Co byste zlepšili?

Komentáře

  1. škandinávia je naozaj nádherná, :) my sme ochutnali Nórsko , koniec leta sme si užili tu divocinu :)

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Norsko máme v plánu, jako jedno z nejvíce chtěných míst :) moc se tam těšíme :)

      Vymazat
  2. Kodaň je krásná! Příště určitě nevynechejte čtvrt Christiania, která je dost unikátní - však uvidíte sami :)

    Diary of M

    krásný den, M.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář budu opravdu vděčná. Díky! :)