Když není po ruce čokoláda - 2.díl - Bílkovinový mrkváč

Už delší dobu jsem si chtěla upéct si něco zdravého a dobrého, jenže jsem měla problém s troubou (= neuměla ji zapnout), takže jsem se k tomu dostala až teď. V plánu byl mrkváč a jelikož mrkve ležící mi dva týdny v lednici už opravdu potřebovaly zpracovat, zprovoznila jsem troubu a dala se do pečení.

........................................................................



Tak nějak tady kuchtím v bojových podmínkách a na pečení jsem si pořídila jednorázové papírové formičky, které se ale po naplnění totálně rozplácly a těsto se rozteklo. Takže se předem omlouvám za nevábný vzhled koláčku a doufám, že vás to neodradí od vyzkoušení.


Na mrkvový koláček (cca 3 porce) budeme potřebovat:
💙3 střední mrkve
💙4 vajíčka
💙2 odměrky proteinu (já použila neochucený, ale myslím, že je jedno, jaký použijete - nebudete muset přidávat sladidlo)
💙70g mletých ovesných vloček (toto je hrubý odhad, nasypala jsem tam zbytek, který jsem měla)
💙skořici
💙sladidlo (stévie, flavdrops, případně med nebo nějaký sirup)



Pro další inspiraci na zdravá jídla sledujte můj Instagram 


Postup:
💙Mrkve si omyjeme, případně očistíme od slupky a poté na jemno nastrouháme. Do mísy k mrkvím přidáme postupně vajíčka a ovesné vločky (od oka - těsto by mělo být tekuté, ale ne úplně vodnaté. Kdyby mi vločky nedošly, asi bych ještě přidala, ale není to potřeba), následně i proteinový prášek a hromadu skořice. 
💙Pokud máte chuť na sladší zákusek, přidejte sladidlo podle vašich představ. Taky bych asi doporučila přidat prášek do pečiva, ten já ale bohužel nemám, takže jsem to musela zvládnout bez něj.
💙Těsto nalijte do formy (nebo více malých formiček - já použila dvě menší) a dejte péct do předehřáté trouby. Heh, teď by asi každého zajímalo, na kolik a na jak dlouho pečeme. Popravdě moc nevím, na troubě v karavanu nemám stupně, jen čísla (od jedničky do osmičky, pekla jsem cca na 6. Tak možná 180°?). Koláčky jsem v troubě nechala tak půl hodiny. 
💙To musíte sledovat, když jsou nahoře zlatavé a vytvoří jakousi "krustu", píchněte do nich špejlí (mně postačila i obyčejná vidlička, protože špejle samozřejmě taky nemám) a uvidíte. Pokud se těsto na píchátko nelepí, máme hotovo.
💙Co se zdobení týče, asi tak v půlce pečení, dokud je povrch ještě měkký, můžete koláčky ozdobit kolečky mrkve, oříšky, či ovocem.
💙Podáváme například s bílým jogurtem a lžičkou arašídového másla. Koláček je ale výborný i bez jakékoliv přílohy. Je vhodný buď jako snídaně (případně klidně večeře), nebo taky jako svačina na cesty.
💙 Dobrou chuť 💙


Pečete rádi mrkváče, nebo máte nějaký jiný oblíbený recept na zdravé mlsání? Rozhodně dejte vědět do komentářů a inspirujte! Díky!

Komentáře

  1. Náhodou to vypadá vážně cool :) a chutně! Miluju všechno s mrkví :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář budu opravdu vděčná. Díky! :)