Benátky, sladké Benátky

Jaké jídlo se vám vybaví, když mluvíme o Itálii? Většina by odpověděla "špagety, pizza, těstoviny," což je typické a samozřejmě to k italské kuchyni neodmyslitelně patří. Ale pojďme si dneska představit sladké mňamky, které byste při návštěvě Itálie (konkrétně Benátek) rozhodně neměli vynechat. 

..............................................................................................................................

Poslední den strávený v Benátkách jsem věnovala takové menší, celodenní Venetian Sweet Tour, kdy jsem si dala za úkol vyzkoušet místní sladkosti nabízené na každém rohu. Fajn, uznávám, že už v poledne jsem v sobě měla cukru až nad hlavu a nadávala jsem si za to, že jsem si zkoušení dobrot nerozplánovala průběžně na celý pobyt. Ale teď už se pojďme podívat, co sladké Benátky nabízejí.

1.) Obrovská sněhová pusinka
No, oukej, musím říct, že to není až tak výjimečné a rozhodně to nejspíš nepatří mezi nějaké typicky místní jídlo, ale tahle obrovská hromada nadýchaného "těsta" plného cukru mě lákala od první chvíle. Hehe, pokud jste milovník sladkého jako já a nevadí vám skřípání cukru mezi zuby, tohle rozhodně zkuste! Možná vás odradí cena, která se pohybuje od 2,50€ do 4€ za kus, ale za ten požitek to rozhodně stojí.




2.) Gelato
Samozřejmě nemůžu nezmínit italskou zmrzlinu. Ať už je léto, nebo dvacet pod nulou, Gelaterie najdete v Benátkách (a nejspíš celé Itálii) otevřené celoročně. Občas je docela komické pozorovat turisty zabalené do zimních kabátů, s šálami kolem krků, jak se snaží lízat hromadu zmrzliny i přes drkotající zuby. Vlastně jsem na tom nebyla moc jinak. Zvolila jsem tři kopečky (protože nač troškařit, že jo) v příchutích jogurt, kokos a tiramisu. Kopeček vás bude stát od 1,50€ a čím víc kopečků, tím nižší cena. Mňam!




3.) Frittelle
Moje italská kolegyně mi objasnila, že tyhle typické "koblihy" se dají sehnat pouze během období karnevalu, čehož jsem já zajisté musela využít. Jednoduše, frittelle jsou takové menší koblížky, kde těsto tvoří pouze jakousi krustu okolo velké dávky náplně. Můžete si je dát hned ve čtyřech příchutích a seženete je přibližně za 1,40€ za kus.

První a pro mě jednoznačně nejlepší je příchuť Con Cioccolata, která má uvnitř jednoduše hromadu čokoládové náplně. Jako druhá mě nejvíce zaujala náplň Con Crema, kterou bych přirovnala k chuti a konzistenci klasického pudingu. Další dva druhy, Con Zabaione a Veneziane, bych umístila na stejnou příčku, jelikož mě (ne)nadchly asi stejně. Náplň v Con Zabaione je podobná likéru, což já nemám moc ráda, takže mi stačilo jedno ochutnání a co se týče Veneziane, tak ta je bez náplně. Do těsta jsou pouze přidány rozinky a piniové oříšky, díky čemuž celá frittella působí poměrně těžce a hutně. 

4.) Tiramisu
Nejznámější a nejspíše i nejvyhledávanější italský dezert je jednoznačně tiramisu. Moc jsem se těšila, až ho vyzkouším a s lítostí musím oznámit, že jsem to nějak nezvládla. Po celodenním sladkém obžerství jsem se ani na kousek tohohle lahodného piškotu prokládaného krémem s nádechem kávového aroma nezmohla. Tak třeba příště!


Vyzkoušeli jste některou ze zmíněných dobrot, nebo máte nějaký další tip? Podělte se do komentářů!

Jedete na vícedenní výlet do Benátek a chtěli byste navštívit i okolní krásná místa? Podívejte se na článek o barevném ostrově Burano.

Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Byly neskutečně dobré. Něco jako náš větrník, jen bez karamelu! :)

      Vymazat
  2. Tak Benátky musím rychle navštívit :D :) Takové dobrůtky

    OdpovědětVymazat
  3. Nikdy jsem tam nebyla a to žiju léta s Italem! A jako tohle jídlo, Ital neItal jedu hned :D :)
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář budu opravdu vděčná. Díky! :)